PARTNEREK

A zsidó közösség nyilvános tereiben és diskurzusaiban kevés szó esik a befogadásról, integrációról, és talán ezen a témán belül is az LMBTQ befogadás az, amiről a legkevesebbet beszélünk. Ugyanakkor fontos lenne, hogy foglalkozzunk a témával, hiszen sok LMBTQ zsidó gyakran találkozhat előítéletekkel, az elfogadás hiányával, egyes esetekben akár kirekesztéssel is a zsidó közösségben. A ki nem mondás, a kibeszéletlenség szinte mindig feszültségekhez és frusztrációkhoz vezet – ezt szűkebb környezetünkben, de akár szélesebb társadalmi körben is tapasztalhatjuk. Minden társadalmi csoporttal kapcsolatos előítélet elsősorban az ismeretek és a tapasztalás hiányából táplálkozik. Amikor az előítéletekhez cselekedetek is társulnak, ez nagyon sok kárt okozhat emberek, közösségek életében.

Ha körbenézünk ma a zsidó közösségben sok olyan emberrel találkozhatunk, aki nem érezheti magát otthonosan, kényelmesen a zsinagógában, az iskolában, egy közösségi szervezet vagy intézmény dolgozójaként, pusztán azért, mert a szexuális irányultsága és/vagy nemi identitása eltér a többségétől. Sokan – többek között e fórum elindítói is – azt szeretnénk, ha ez megváltozna.

Azt szeretnénk, ha a zsidó közösség befogadó lenne minden olyan LMBTQ ember számára, aki szeretne kapcsolódni a közösséghez, de ma úgy érzi és azt tapasztalja, hogy akadályokba ütközik. Ehhez a változáshoz szükség van az intézményekre, vallási közösségekre, szervezetekre. Mivel azonban a változás mindig az emberek által megy végbe, szükség van a közösség formális és informális vezetőire is. És ami talán a legfontosabb, szükség van Rád és a közösség minden aktív formálójára, hiszen ez a folyamat csak akkor lehet sikeres, ha mindannyian egyéni szinten is kivesszük belőle részünket.

2016-ban kezdődő fórumot a Mozaik Zsidó Közösségi Hub és a Bálint Ház indította útjára. Az azóta eltelt időben számos zsidó közösségi vezető, szakember, aktivista kapcsolódott be a közös munkába. Az eddigi fórumtalálkozókon az alábbi szervezetek és programok képviselői vettek részt: 

Bálint Ház
Bét Orim
Budapest Pride
Dor Hadas
Háttér Társaság
Kibic Magazin
Lauder Javne Iskola
Marom 
Mazsihisz Ifjúsági Csoport
MiNYanim
Mozaik Hub
OR-ZSE Szociális Munkás Szak
Szarvasi Tábor
Szim Salom 
Tom Lantos Intézet 

A fórum erdeményeként létrejött Kapunyitás, LMBTQ-befogadás a zsidó közösségben című konferenciát szervezték:
Mozaik Hub
Bálint Ház
Lauder Javne Iskola
Kibic Magazin
MiNYanim 
Háttér Társaság

Fórum résztvevők

Bálint Ház
Bét Orim
Budapest Pride
Dor Hadas
Háttér Társaság
Kibic Szövetség
Lauder Javne Iskola
Marom
Mazsihisz Ifjúsági Csoport
MiNYanim
Mozaik Hub
Szim Salom
Tom Lantos Intézet